_edited.png)

Olen erikoiskoulutettu unettomuuden lääkkeettömään hoitoon: Olen CBT-I Unettomuusterapeutti. Käytän itse arkisesti lyhyempää titteliä uniterapeutti. CBT-I tulee sanoista cognitive behavioral therapy for insomnia. Suomenkielinen vastine on KKT eli kognitiivinen käyttäytymisterapia unettomuuden hoitoon.
CBT-I unettomuusterpia on vakioitu menetelmä, joka sisältää erilaisia tapoja hoitaa unettomuutta. Terapiassa pyritään poistamaan unettomuutta ylläpitäviä tekijöitä sekä rytmittämään uni itselle sopivaksi. Terapia on Käypä Hoito-suositusten mukaista lääkkeetöntä terapiaa unettomuuteen ja menetelmä on todettu tieteellisin tutkimuksin erittäin toimivaksi.
Kenelle uniterapia sopii? Uniterapiaan voi tulla kuka tahansa unihäiriöistä kärsivä,ei ole väliä onko unettomuus kestänyt kuukauden vai vuosikymmeniä. Tavallisimpia uniterapiassa hoidettavia unihäiriöitä ovat:
-
hankala nukahtaa, vaikka väsyttää
-
vaikea pysyä unessa ja heräilee pitkin yötä eikä nukahda uudelleen
-
vaikea pysyä unessa ja herää liian aikaisin aamulla eikä nukahda uudelleen
-
päiväaikainen väsymys kehossa ja mielessä.
Uniterapiaan voi tulla lääkärin lähetteellä tai ilman lähetettä. Käynnit sovitaan tarpeen mukaan, alussa kerran viikossa. Terapia voi tapahtua fyysisesti tapaamalla tai etä- eli videoyhteydellä. Unettomia varten on myös uniryhmiä.
Mikä on terapian tarkoitus? Uniterapian tarkoitus on lisätä unen laatua ja vähentää unettomuutta ylläpitäviä syitä. On tärkeää, että asiakas ymmärtää unettomuutensa taustoja (syyt, ylläpitävät tekijät) ja saa työkaluja, joilla voi vaikuttaa näihin. Tavoitteena on saada uni paremmaksi sekä sikeydeltään että laadultaan.
Mitä terapiassa tapahtuu? Tavallisesti uniterapian alussa unta tutkitaan eri keinoin ja ongelmakohdat nostetaan näkyviksi. Tämän jälkeen pystytään pureutumaan unettomuutta ylläpitäviin aiheisiin ja purkamaan niitä. Osalla kuormittunut tai ylihuolehtiva mieli tarvitsee keinoja ja toinen hyötyy enemmän kehollisista keinoista. Tämän lisäksi unettomuuteen liittyvä negatiivinen ehdollistuminen (suhde omaan vuoteeseen) koetetaan purkaa. Terapia on aina sekoitus erilaisia keinoja sekä harjoitteita.
Miten Cuurin uniterapia toteutuu? Tähän on kaksi vaihtoehtoa:
-
Henkilökohtainen uniterapia on jakso, jonka tapaamiset sovitaan tapauskohtaisesti. Tapaamiset voivat olla paikan päällä Cuurissa tai etätapaamisin videoyhteydellä. Cuurin sarjat sopivat uniterapiaan.
-
Uniryhmä on pienryhmä (max 10 henkilöä), joka tapaa videoyhteydellä ja osallistujat voivat tulla eri puolelta Suomea. Tapaamiset kestävät 60-90 min ja aiheet etenevät KKT eli CBT-I terapian mukaisesti. Uniryhmät ja niihin ilmoittautuminen löytyy osiosta ryhmät.
Onko unettomuuteen auttavia hoitoja? Unettomuuden taustalla voi olla monia syitä, yksi tavallisimpia on pitkittynyt stressi. Cuuri on erikoistunut osaamiseen stressin hoidossa ja löydät erilaisia rentoutushoitoja tähän tarkoitukseen. Löydät hoidot varausohjelmassa omassa osiossaan.
Varaa aika! Unen ongelmien kanssa ei tarvitse jäädä yksin. Löydät varaushjelmasta Uniterapian omana otsikonaan. Toinen vaihtoehto on osallistua Uniryhmään, jossa terapia tapahtuu ryhmässä.
