Mitä kipu on? Kipu on epämiellyttävä tuntemus kehossa ja mielessä. Kivulla on tärkeä tehtävä varoittaa mahdollisesta vauriosta tai vaurion uhkasta. Varsinkin äkillisellä kivulla on tärkeä meitä suojeleva tehtävä.
Kipua voi määritellä eri tavoin.
Kivun voimakkuuden perusteella.
-
VAS-kipujanalla
-
NRS-numeroasteikolla (0-10).
Kivun keston perusteella:
-
Akuuttti kipu tarkoittaa äkillistä, hetkellistä kipua ja kestoltaan se on alle 1 kk.
-
Pitkittynyt kipu tarkoittaa kipua, joka on kestänyt yli 3 kk.
-
Edellisten väliin mahtuu vielä ns. subakuutti kipu, jonka kesto on edellisten välillä.
Kivun tyypin perusteella, mm.:
-
Kudosvauriokipu
-
Hermokipu
-
Sisäelinperäinen kipu (heijastelee kehossa)
-
Epäspesifi kipu (ei selvää syytä, monia syitä).
Mikä aiheuttaa kipua? Akuuttia kipua aiheuttaa tavallisesti vaurioitunut tai vaurioitumista lähellä oleva kudos. Keho lähettää kemiallisia viestejä aivoihin. Aivot tulkitsevat tilannetta ja lähettävät kudosalueelle kiputuntemusviestin. Aivot ja hermostome osaavat säädellä kipuviestin voimakkuutta. Tähän viestintään liittyy moni asia, aiemmat kokemukset ja tämän hetkinen tilanne. Joskus koemme voimakasta kipua pienemmästäkin syystä ja joskus saattaa olla, että todella suuri kudosvaurio ei aiheuta kyseisellä hetkellä lainkaan kipua (ns. meitä suojaava shokkimekanismi). Pitkittynyt kipu on paljon monitahoisempi ilmiö, jonka taustalla ei välttämättä ole mitään kehoa uhkaavaa syytä tai kudosvaurioita. Taustalla voi olla häiriö kipumekanismissa ja aivot ovat kuin tottuneet lähettämään kipuviestiä kehoon. Suuri vaikutus on mm. aiemmilla kokemuksilla, stressillä, uhka-ajatuksilla ja pelolla kivun merkityksestä. Kivun jatkuva ajatteleminen muuttaa aivojen toimintaa siten, että pelkkä kivun ajatteleminen aiheuttaa kipuaistimuksen, vaikka kudosvauriota ei ole.
Voiko kipua hoitaa ilman lääkkeitä? Kyllä voi ja tämä on kivunhoidossa suositeltavaa (myös lääkkeiden ohelle). Varsinkin pitkittyneen kivun hoidossa tarvitaan kivun hoitamisen sekä mielen ja kehon säätelyyn kohdentuvaa hoitoa. Kivun hoidossa pyritään antamaan henkilölle valmiuksia hallita kipuaan ja parantaa hyvinvointiaan. Cuurissa käytetään Käypä hoito-suosituksen mukaisia lääkkeettömiä hoitoja (lisää alla). Jos kärsit kivusta, hae ammattilaisen apua! Koskaan ei ole liian myöhäistä hoitaa tilannetta paremmaksi.
Kivun hoitokeinoja Cuurissa:
-
TNS-laitteen käytön ohjaus.
-
Fysikaalisia hoitoja:
- kylmä & lämpöhoito
- Neurosonic (rentoutus)
- alipainehoito: LPG tai imukupit
Kipua voi hoitaa erilaisilla kehollisilla menetelmillä:
-
Terapeuttinen liikeharjoittelu
-
EFT-tapping kipuun
-
Lihasrentoutusmenetelmät
-
Kipua lievittävä hengitys
Kivun hoidossa myös psykososliaalisten syiden huomioiminen on tärkeää ja ns. kognitiivis-behavioraalisilla menetelmillä on tärkeä osuus.
-
Haitta-ajatusten huojuttaminen
-
Mielen rauhoittaminen
-
Ajatusten pysäyttäminen.
Kipua voi ja kannattaa kokeilla hoitaa monin eri tavoin, sillä suuret lääkemäärät kuormittavat sisäelimiä.