top of page

Psykofyysinen fysioterapia

on fysioterapian erikoisosaamisaluetta. 

Tavallisia syitä hakeutua psykofyysiseen fysioterapiaan on hankala olo:

*unettomuus ja uniongelmat

*uupumus, jatkuva väsymys

*alipalautuminen: aina kipeä, vaiva ei parane

*kroonistuneet eli pitkittyneet kiputilat 

*ahdistus, jännittyneisyys, pelko/paniikkitilat.

Psykofyysinen fysioterapeuttinen lähestymistapa sopii kaikkiin kehollisiin ongelmatilanteisiin: selkäkipu, olkakipu, niskakireys yms. mutta myös mielialaongelmiin (somaattinen keho syntyy ennen mieltä).

 

Psykofyysisessä fysioterapiassa perustana on se, kuinka kaikki kokemamme vaikuttaa meissä nyt/aina, vaikka tapahtumasta olisi pitkä aika. Emme muista tapahtunutta, mutta se näkyy reaktioissamme, kehossamme, liikkeissämme, hengityksessämme. Psykofyysisessä fysioterapiassa on monenlaisia tapoja oivalluttaa asiakasta, sekä oppia keinoja joiden avulla asiakas voi itse helpottaa oloaan ja saada lisää voimavaroja, esim. liike-, hengitys- ja kehotietoisuusharjoituksia sekä erilaisia harjoituksia vireystason säätelyyn ja vuorovaikutukseen. 

Cuurissa terapiahetki etenee asiakkaan tuntemusten ehdoin, ei koskaan "pakottamalla" kehoa mihinkään. Hetki on tutkiva, kaiken hyväksyvä. Alussa alussa keskistellaan hetki, sitten siirryään harjoitteisiin, joita opetellaan itsehoitokeinoiksi. Terapia voi sisältää myös manuaalista terapiaa. 

Cuurin terapian keinoina mm: 

*vireystilan arviointi ja havainnointi

*liiketerapia (mm. tärinäharjoitukset, lempeät liikesarjat)

*hengitysharjoitteet (rauhoittavia /aktivoivia)

*hermoston rauhoittaminen /aktivaatio

*erikoismenetelmät: EFT (kuva), progress.rentoutus (Jacobson-menetelmä), vagus-aktivaatioharjoitteet

*kehon jännitteiden purkamista esim. lempeällä hieronnalla, Neurosonic-patjalla tai alipainehoidoin.

 

Toisen ihmisen kosketuksella (kuva) on suuri merkitys (oksitosiini-vaikutus), mutta psykofyysinen fysioterapia ei ole koskaan "pelkkää hierontaa". Omat hermoston säätelykeinot tulevat sisältäpäin ja harjoitteissa oma keho osaa asettaa olotilansa itselle sopivaksi.

Massage_edited.jpg
bottom of page