Etsi
 • Maarit Makkonen

Suolaa

Suola on kehollemme tärkeää, sillä kehossamme toimii ns. natrium-kalium pumppu. Suolaa me saamme ravinnostamme. Mutta oletko koskaan ajatellut, miksi sitä suolaa on ylipäätään alettu käyttää ravinnossa. Ei ehkä välttämättä pelkän maun vuoksi , vaikka suola kohottaakin makuja esiin, vaan siksi, että säilyvyys paranisi. Suola teilaa pöpöjä!Lappeenrannan Kylpylän suolahuone: Alan pian ohjata tässä tilassa ohjattuja, erilaisia hengitysharjoituksia, jotka puhdistavat ja rentouttavat.

Suolahuonehoito taitaa olla monille uusi ajatus, vaikka suolahuoneita on Suomessa jo melkein jokaisessa suuremmassa kaupungissa. Minä olen käynyt suolahuonehoidossa useitakin kertoja, sillä tällainen huone on eräässä entisessä työpaikassani. Kyseinen suolahuone on yksi "alansa" pioneereista. Varmasti tuon aikainen johtajaylilääkäri tiesi mitä teki, kun tuollaisen huoneen rakennutti. Ja tämä mainittu suolahuone oli mukana pitkäkestoisessa hoitotutkimuksessa.


Mistä ihmeestä tällainen hoito on keksitty? Tutkijat huomasivat ja kauan aikaa sitten, että suolakaivoksissa työskentelevillä oli hyvin vähän hengityssairauksia verrattuna esim. hiilikaivostyöläisiin.
Mitä suolahuoneessa teknisesti tapahtuu: Suolahuone on vuorattu vuorisuolalla lattiasta kattoon. Hoidossa huoneeseen ajetaan ("sumutetaan") puhdistettua hienoa suolapölyä suolageneraattorin avulla. Negatiivisesti varautuneet ionit hakeutuvat hengityselimistön limakalvoille sekä iholle, jossa ne sitovat kosteutta ja vaikeuttavat haitallisten bakteerien toimintaa.


Hengitys: Suolahuonehoidossa huoneeseen ajetaan hyvin hienojakoista ja puhdasta suolapölyä, jota menee hengityksen mukana pitkälle hengitystiehyihin. Suola on luontaisesti desinfioivaa, joten bakteerien kasvumahdollisuus limakalvoilla heikkenee. Suola sitoo kosteutta, joten hoito myös kosteuttaa limakalvoja ja auttaa näitä tervehtymään. Hengitysongelmista kärsivien kannattaa kokeilla muutama kerta, sillä hoidon vaikutus syvenee yleensä sarjakäynnillä. Sanomattakin selvää, että kun hengittäminen helpottuu, kaikki muukin (mm. liikkuminen, uni) helpottuu.


Kehon tärkein suojakuori, iho: Suola vaikuttaa myös ihoon ja ihon ongelmiin samalla tavalla kuin hengitysteihin desinfioiden ihoa ja sitoen kosteutta. Suolahuonehoidossa on hyvä jättää ihoa paljaaksi, jotta suolapölyä saa myös iholle. Hoidon jälkeen ei kannata peseytyä heti, vaan antaa suolan vaikuttaa vaikka yön yli seuraavaan päivään. (Suihkussa kannattaa käydä juuri ennen hoitoa, eikä ehkä rasvata ihoaan suihkun jälkeen millään paksulla kerroksella.)


Mieli: Suolahuonehoito vaikuttaa asiakaskokemuksien mukaan myös mm. stressiin ja univaikeuksiin. Osatekijänä on varmasti hengityksen helpottuminen, mutta suolahuone on myös miljöönä erittäin rentouttava. Monet kokevat nukkuvansa paremmin hoidon jälkeen.


Kenelle hoito sopii: Oikeastaan kenelle tahansa, mutta varsinkin, jos on:

 • Hengitys- tai iho-ongelmia

 • Kroonistunut stressi

 • Univaikeuksia

 • Äänellään paljon työskentelevä (puhetyöläinen, laulaja, näyttelijä yms.)

 • Hoito tehoaa parhaiten, kun se otetaan säännöllisenä sarjana kertahoidon sijaan.


Kenelle hoito ei sovi: Hoitoa ei suositella, mikäli kärsii seuraavista:

 • Akuutti tarttuva tauti

 • Keuhkotuberkuloosi

 • Vaikea-asteinen sydämen vajaatoiminta

 • Pahanlaatuinen kasvain

 • Jos on epävarma olo, kannattaa kysyä omalta lääkäriltään.


Suolapölyä ei varsinaisesti tunne hoidon aikana, mutta sen kyllä maistaa huulilla hoidon jälkeen. Ohjatut hengitys-rentoutusharjoitukset alkavat pian tuossa entisen työpaikkani suolahuoneessa. Tervetuloa kokeilemaan. Hengitys on meille todella tärkeä, ja niin on ihokin.


--------------------------------------------------


Olen joogaava fysioterapeutti. Mielestäni hengitys on yksi tärkeimpiä toimintojamme. Joogafilosofian mukaan se on yksi tärkeä portti mieleemme ja mielen rentouttamiseen (stressi). Joogafilosofia näkee hengityksen osana "ravitsemusta". Kun ihminen syntyy, hän ei suinkaan ala heti ensimmäisenä syödä vaan mitä? Juuri niin: Hengittää.0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki