Etsi
  • Maarit Makkonen

Silmät vie mieltä

Katse vie mieltä kuin pässiä narussa. Ehkä tiesit, että näköaisti on aisteistamme meitä kaikkein vahvimmin ohjaava. Näköaisti vie oikeasti mielesi sinne, minne silmäsi katsovat.


Joogaharjoituksessa opetellaan monia asioita, joista osa alkaa tuntua melko heti. Nimenomaan tuntua, sillä jooga on kokemusperäistä harjoittelua, joka tuottaa sekä kehollisia tuntemuksia että mielen kokemuksia. Jooga tuntuu eikä sitä voi koskaan täysin lukemalla selvittää - vaikka ne silmät vievätkin mieltä - vaan täytyy harjoitella.


Astangajoogassa opetellaan keskittämään ja kiinnittämään katse tiettyyn paikkaan (dristhi). Sen opetteleminen voikin olla meille vipattavia digiviestimiä kaiken aikaa tuijottaville ihmisille hankalaa. Digiviestimiä tuijotellessa ne silmät tekevät jatkuvaa pientä mikroliikettä. Eivät ehkä heti osaakaan hiljentyä yhteen kohteeseen.


Yksi tärkeä osa rentoutumista ja rauhoittumista on opetella keskittämään katse. Tuijottaa vain yhteen paikkaan. Saa toki räpytellä silmiä, mutta voi kokeilla olla räpyttämättäkin. Se voi olla vaikeaa, mutta harjoittelemisen arvoista. Kun silmät eivät syötä jatkuvaa signaalia aivoihin, saa mieli mahdollisuuden rauhoittua. Toinen ja yhtä vahva keino on hengitys, mutta otetaan siitä asiaa toisen kerran.


Nyt pieni kesäharjoitus:

  1. Mieti ja testaa, kuinka pitkään pystyt olemaan vilkuilematta puhelinta, tietokonetta, telkkaria tai muuta, mistä tulee liikkuvaa kuvaa.

  2. Ota valkoinen, tyhjä (ei ruudullinen) paperi. Piirrä nuppineulan pään kokoinen musta piste keskelle paperia. Istu hiljaa paikallaan ja laita paperi eteesi (pöydälle tai lattialle, riippuen miten istut). Tuijota pistettä. Voit räpytellä silmiä, mutta tuijota vain ja koeta pidentää räpyttelyn väliä. (On luontainen reaktio alkuun, että täytyy alkaa räpytellä tiuhaan ja silmät vettyvät.) Tee harjoitusta alussa 1-5 min joka aamu ja ilta.

  3. Hankaa kämmeniä yhteen. Aseta lämpimät kämmenet silmien päälle siten, että sormet tulevat otsan päälle ja nenä jää kämmenien väliin. Anna silmien rentoutua hetki.


Itseään voi ja kannattaakin tarkkailla. Miettiä sitä, mitä kaikkea silmiensä kautta itseensä "syöttää". Se kaikki menee silmien kautta omaan mieleen jatkuvalla syötöllä.


Rauhoita silmäsi ja kesämielesi!


***

Jos haluat oppia joogasta lisää, pidän muutaman astangan kesäkurssin Lappeenrannassa.


Jos haluat lukea joogasta, on Eddie Sternin "One simple thing - a new look at the science of yoga and how it can transform your life" aivan loistava. Kirja kertoo monella tavalla joogasta ja joogan vaikutuksista (tieteellisiin tutkimuksiin perustuen). Kirjasta ei toistaiseksi ole suomenkielistä käännöstä.


0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki