Etsi
  • Maarit Makkonen

Säännöt?

Päivitetty: 5. helmi 2020

Tänään alkaa jälleen uusi joogajakso. Tästä intoutuneena muutama ajatus. Otetaan laskuoppivertauskuvan avulla. Vaikkei joogaisikaan, kaikkihan me matematiikan hanskaamme, eikö?


Matematiikassa ja laskuopissa on tiettyjä sääntöjä, joita noudattamalla pääsee oikeaan tulokseen. Näin on joogan asana- eli asentoharjoituksessakin. Kun noudattaa tiettyjä järjestyssääntöjä, pääsee parhaaseen tulokseen.


Otetaan matemaattinen esimerkki. Osaatko laskea mikä on tämän laskun tulos?

5 + 5 * 2 + 5 = ___


No se on 20, sillä vaikka laskutapa kulkee aina vasemmalta oikealle, lasketaan tietyt toimitukset (potenssi, kerto-jakolasku) ensin.


Tämän tyyppinen logiikka on asanaharjoituksenkin pohjalla. Tietyt toiminnot tehdään ensin, jotta päästään mahdollisimman oikeaan lopputulokseen.


Muutetaanpa laskutoimitus tekstimuotoiseksi asanaharjoitukseksi.


Aurinkotervehdys + viisi hengitystä kaksi kertaa + aurinkotervehdys. Tässäkin toimituksessa tuo kertoimen osio eli viisi kertaa kaksi hengitystä (2=sisään, ulos) on se tärkein, josta lähdetään liikkeelle.


Entä jos tekee asanoita, eikä hengitä ollenkaan. Tuo hengityskohta muuttuu olemattomaksi, nollaksi. Kokeillaan se numeroilla:


5 + 0 *2 + 5 = 10

Eli aiempi tulos 20 tipahti lukuun 10. Pieneni puolella.
Mitä tämä vertaus kertoo:

Kun noudattaa matematiikassa laskusääntöjä eli järjestystä, on tulos oikea. Joogassa se tulos on moninkertainen, kun hengittää "oikein" (oikeaan suuntaan oikeassa kohdassa).


Aivan kuten matematiikassakin, useimmat pärjäävät arkielämässään peruslaskutaidolla (plus-miinus-kerto-jakolasku). Kaikkien ei tarvitse opetella jatkotasolle derivoimaan, integroimaan muista puhumattakaan.


Näin on jooga-asanoissakin: perusasioiden vieminen arkielämään on riittävää (tervehdyttää!) Kaikkien ei tarvitse lähteä "temppuilemaan" jatkotasolle asti...


Asanaharjoituksen järjestyssääntö menee muuten aina oikealta vasemmalle. Kehon oikea puoli aina ennen vasenta.


---------------------------------------------------------

Kirjoittaja on joogaohjaaja [+ fysioterapeutti & hyvinvointivalmentaja], joka on harjoitellut joogaa jo yli 20 vuotta tutkien ja opiskellen sekä oman päivittäisen joogaharjoituksen, mutta myös lukuisten joogakurssien, merkittävien joogaopettajien, kirjallisuuden sekä tietysti pitkän joogaopettamisen kautta.


Kirjoittaja on myös "pitkän matikan tyttöjä" (56v.) ja opiskellut matematiikkaa ja tilastotiedettä yliopistossa.

0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki