Etsi
  • Maarit Makkonen

Puuttuva kyky

Erään asiakkaan käynnin jälkeen tuli mieleeni, kuinka elämä muuttuu, kun jokin kyky katoaa. Kyky liikkua ja olla omatoiminen. Kyky puhua (tai kuulla). Kyky muistaa asioita. Kyky tuntea (ihotunto, asentotunto). Elämä muuttuu ja muutos voi olla suuri kadotetusta kyvystä riippuen.


Tuli myös mieleeni fysioterapiayritys, jossa työskentelin tovin. Tiemme erkaantuivat, mutta muistelen edelleenkin tätä paikkaa suurella lämmöllä. Tämä oli fysioterapeuttiurallani ensimmäinen paikka, jossa kohtasin asiakkaana ihmisiä, joilta todellakin puuttui kykyjä. Suurella osalla kyvyt olivat puutteellisia syntymästä asti, joten he olivat kasvaneet ja tottuneet elämään juuri näin. Muistan, kuinka ajattelin, että näitä ihmisiä ei oikeastaan tavallinen kansa kohtaa juuri missään, koska nämä vaikeavammaiset* ovat monella tapaa piilossa yhteiskunnassa. He eivät käy (tavallisia) kouluja, eivät käy töissä (tavallisissa) työpaikoissa, eivät liiku "kaupoilla"... Silti he ovat olemassa.


*Nykyään vaikeavammaisten kuntoutusta kutsutaan nimellä vaativa lääkinnällinen kuntoutus.


Vaatii todella suurta ammattitaitoa oppia ja osata kommunikoida ihmisen kanssa (aikuinen tai lapsi), joka ei pysty puhumaan sanoin. Täytyy osata lukea kasvojen ilmeitä (esim. kipuilme). Täytyy oppia lukemaan myös kehon "ilmeitä". Keho ei useinkaan valehtele, tosin neurologisissa diagnooseissa tämä kehon "puhe" on erilaista.


Tätä mietin. Samalla mietin myös sitä, saako some ja teknologia aikaan laitosmaista käyttäytymistä myös aivan tavallisissa terveissä ihmisissä. Laitostummeko koteihimme? Alkaako puhe- ja ilmekyky sekä niiden tulkitseminen arkisessa kommunikaatiossa olla kohta kadonnutta kansanperinnettä? Ehkä emme jonain päivänä enää tarvitse puhetta emmekä ilmeitä, koska kommunikoimme välineillä. Myös itsemme kanssa...


Takaisin kehon ilmeisiin. Keho ei valehtele. Onko sinulla kyky lukea omaa kehoasi ilman mitään älylaitetta? Ja jos osaat lukea kehoasi ilman laitteita, mitä se keho mahtaa kertoa...

-----------------------------------------------------------

Kirjoittaja on joogaa opettava fysioterapeutti, joka lukee omaa kehoaan päivittäisellä joogaharjoituksella. Kirjoittaja ei omista mitään kehoa lukevaa älylaitetta. Suurena kiinnostuksen kohteena on keho ja mieli (esim. psykofyysinen fysioterapia). Sydäntä lähimpänä on toisten auttaminen.


0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki