Etsi
  • Maarit Makkonen

Niin Päissämme

Me nykyihmiset elämme ja olemme niin PÄÄkeskeisiä. Useimmat meistä tekevät PÄÄtyötään päällään: Ajattelemme, suunnittelemme, aikataulutamme, seuraamme kaikkea PÄÄssämme. Tuon näkee monilla joogamatollakin. Joogaharjoituskin täytyy ajatella, suunnitella ja mitata (monet tekevät tätä aktiivisuusrannekkeilla), että näkee miten harjoitus meni. On vaikea päästää PÄÄstään irti. Tämä ei tarkoita, että on huono ihminen. Pää on vain tottunut olemaan ohjaimissa.
Joogaharjoitus opettaa meitä pois pääkeskeisyydestä ja takaisin Keho-Keskeisyyteen. Sinnekin me kuulumme, koska meillä on PÄÄ ja HÄNTÄ (kaikella rakkaudella fysioterapeuttina uskallan kutsua kehoamme näin). Joogaharjoituksessa opetellaan menemään päästä takaisin kehoon. Kuuntelemaan, mitä keho meille kertoo.


Päämme pystyy elämään erilaisissa aikaulottuvuuksissa: miettimään mennyttä, suunnitelemaan tulevaa ja ehkä hetken olla juuri tässä hetkessä (se on usein päälle kumman vaikeaa). Lisäksi päämme on oppinut loistavasti menemään tästä ulottuvuudesta digi-ulottuvuuteen. Ulkoistamme itsemme kehostamme jonnekin digimaailmaan. Keho ei pysty tähän. Keho on aina vain tässä ja nyt. Mutta me unohdamme kuunnella sitä.


Tätä me opettelemme joogassa. Kuuntelemme kehoamme hengityksemme ja liikkeemme kautta. Ja kehomme kertoo meille KAIKEN. Kun vain opimme ja rohkenemme kuunnella sitä, olla kieltämättä tätä hetkeä ja keksimättä mitään selityksiä. Kuulemme kehoamme, ja tunnemme miten meillä on kaikki siinä hetkessä. Jos harjoittelee säännöllisesti, alkaa kaikki muuttua. Alkaa nähdä asioita omasta itsestään uudessa valossa: omia tapojaan, omia asenteitaan, omia heikkoja kohtiaan mutta myös omia loistavia vahvuuksia.Sirsasana - Asentojen kuningas. Ajastaan, harjoituksen myötä PÄÄ, joka on tottunut olemaan huipulla, asetetaankin juurelle...

Jooga on ihana ja loistava opetustyökalu monella tavalla. Itse olen "vispannut" asentojen välillä vuosikymmeniä oppien monenlaista itsestäni. Ei pelkkiä "hienoja asentoja", vaan havainnut omia asenteitani, tapojani ja pystynyt muokkaamaan niitä. Jooga on kaiken muun liikunnan ohella hyvin spesiaalia. Harjoitusta mitenkään mystifioimatta, kun ihminen oppii hengittämään, keskittymään ja menemään kehokeskeisyyteen, kaikki muuttuu sekä kehossa että päässä.


----------------------------------------------------------------


Kirjoittaja on harjoitellut joogaa yli 20 vuotta, ja joogaa edelleen joka aamu. (Löytyy Instagramissa nimellä @joogafyssari.) Vuosien myötä harjoitus on muuttunut monella tavalla. Alussa pääkeskeinen harjoitus (tavoitteita tehdä kuten muutkin, päästä asentosarjassa eteenpäin, suorituskeskeinen viikkojumppa...) on muuttunut kehokeskeiseksi. Joka aamu harjoitus on aina uusi tilanne. Sitä voi seurata uteliaisuudella, kuinka tänään on. Kirjoittaja opiskelee joogaa kaiken aikaa, ja ohjaa joogaa: tällä hetkellä iltajoogatunnit Hyvä Vire-studiossa (Lpr keskusta) sekä aamujooga Kanavansuun liikuntatilassa.


Kirjoittajan lukuvinkki kaikille joogasta kiinnostuneille: "One simple thing", Eddie Stern (kirja on toistaiseksi englanniksi, ei suomen käännöstä). Kirjassa kuvaillaan monitasoisesti, mitä jooga on, mitä joogassa tapahtuu. Kirjassa on myös kattava lähdeluettelo tieteellisiin tutkimuksiin joogan saralla.

0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki