Etsi
  • Maarit Makkonen

KoronaMakkarat

En tiedä, kuinka mennyt kevät on kenenkin elämään vaikuttanut. Minuun se tavallaan vaikutti suuresti ja tavallaan ei mitenkään...
Kuinka voi olla, ettei muka vaikuttanut mitenkään? Usko ja luottamus oman kehon kykyyn selvitä monenlaisesta ei horjunut. Olen joogannut niin pitkään, että olen nähnyt, kokenut ja tuntenut monenlaiset muutokset kehossa ja mielessä. Usko tämän aisaparin, keho-mieli, toimintaan on vahva. Se selviää monenlaisesta ja se on "rakennettu" puolustamaan ja parantamaan itsensä. Uskon myös, että tätä aisaparia täytyy ruokkia ja ravita oikealla tavalla. Jooga on yksi työkalu, johon uskon vahvasti. Hyvä ja terve kasvisruokavalio on toinen. Ja kyllä: on olemassa myös epäterveitä kasvisruokavalioita..


Ja juuri nyt samalla kuulen radiosta, että tuore tutkimus osoittaa, kuinka huono ruokavalio lisää matala-aiheista tulehdusta kehossa -> lisää sairauksia ja riskiä niihin!


Kuinka ajanjakso vaikutti? Huomasin tänä su aamuna joogaharjoituksessa, että nyt alkaa koronamakkara sulaa pois vyötäröltä. Sellainen sinne ilmestyi korona-aallon mainingeissa. Liikuin kyllä melko samoin kuin aina = joogasin joka aamu. Ohjasin myös ajoittain enemmän joogaa kuin normaalisti. Pidin korona-ajan joogalivelähetyksiä FB:ssä, kun normaalisti ohjaan noin kerran viikossa salitunneilla (salituntejakaan ei korona-aikana ollut).


Silti koronamakkara ilmestyi vyötärölle. Tämä muistutti siitä, kuinka ruokavaliolla on järisyttävän suuri vaikutus. Suurempi kuin haluamme ajatella. Tutkitustikin tavallisilla ihmisillä oikeastaan jopa suurempi kuin liikunnalla. Mitä siis tapahtui? Koroana-aallossa loppuivat pienen yrityksen asiakasvirrat kuin seinään. Kun yrittäjällä ei ole asiakkaita, ei tule palkkaakaan.


Se miltä yrittäjien tukipaketit ehkä kuulostavat mediassa tavallisen palkansaajan korvaan, on kyllä käytännössä ollut jotain aivan muuta, muttei siitä sen enempää. Kyllä tästä selvitään.


Tulot tippuivat hetkellisesti nollaan, mikä tarkoitti sitä, että ruokavalion täytyi äkkiä muuttua. Ei, en muuttunut lihansyöjäksi, mutta hetkellinen "halvimman mahdollisen" syöminen lisääntyi. Se tarkoitti minun kohdallani ns. huonoja, halpoja hiilihydraatteja (leipä, jauhotuotteet, pasta, peruna yms.), joita en normaalisti juurikaan syö. Ja yhtäkkiä alkoi vyötäröllä tapahtua kasvua!Tänä aamuna huomasin muutamassa asanassa (~asento), että vyötärö alkaa jälleen tuntua tutulta, omalta. KoronaFylli on alkanut kadota. Joogaharjoituksen jälkeen mittasin vyötärön ympäryksen mittanauhalla. Terveissä mitoissa! Vyötärön ympärys on yksi fysioterapiassa käytettäviä suureita, joka ei valehtele. Painoindeksi on toinen hyvä. Eri lähteissä on hieman eri terveysarvoja vyötärölle: WHO:n mukaisesti naisilla terveysriskiraja menee 80 cm ja miehillä 94 cm.


Kuten sanottu, keho alkaa palata normaaleihin mittoihinsa. Joogaan edelleen joka aamu, kuten teen aina. Ja olen taas pudottanut ne halvat, huonot "hiilarit" pois ruokavaliostani. Asiakkaatkin ovat palanneet. Kiitos siitä. En kuitenkaan tee sitä, mitä teen pelkästä rahasta. Minulle on suuri kutsumus auttaa ja mikäli mahdollista myös "parantaa" ihmisiä: joogalla, henkilökohtaisilla terapiamuodoilla sekä myös ravitsemusohjauksella. Ei rahasta. Silti sitäkin tarvitaan, ettei tarvitse itse sairastua huonon ruokavalion vuoksi...


Loppukaneetti: Eikö terveellisesti syömisen pitäisi olla perusoikeus? Pitäisikö esittää päättäjille terveyteen liittyvä esitys: Eikö terveellinen ruoka voisi olla halvemman arvonlisäveron alaista ja huono epäterve kalliimman alv:n alla. Isoja kysymyksiä, mutta sillä voisi olla suora vaikutus kansanterveyteen ja terveyskustannuksiin. Pienituloisia kun on niin paljon.


----------------------------------------------------------------------------------


Kirjoittaja on päivittäin joogaava 56-vuotiqs fysioterapeutti, joka on kiinnostunut ja opiskellut ruokavalioon liittyviä aiheita sekä käynyt ayurveda-kursseja. Lisäksi kirjoittaja on työskennellyt vuosia ravintolamaailmassa ja ollut omistajaosakkaana ruokaravintolassa Tukholmassa. Tekee asioita intohimosta & kutsumuksesta sekä uteliaisuudesta & tiedosta käsin.


0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki