Etsi
  • Maarit Makkonen

Jooga ja luopumisen vaikeus

Joku viisas sanoi: "Ihmisen elämä on oikeastaan luopumisen opettelua." Toinen viisas sanoi: "Joogan harjoittelu on kuvaus elämästä ja siinä esiintyvistä asioista."Parvatanasana

Molemmat loistavia viisauksia. Keskustelin su iltana hoitoasiakkaan kanssa joogasta ja asanaharjoittelun hankaluuksista. Tässä kohtaa on jälleen kerran hyvä muistuttaa, että asanoiden harjoittelu ei ole joogaa vaan se on asentojen harjoittelua. Asennot ovat keholle terapeuttisia.


Kun oppii synkronoimaan hengityksen, asentojen harjoittelu alkaa muuttua liikemeditaatioksi, mikä on mielelle terveellistä.


Vaikka usein asanaharjoittelusta puhutaan joogana, joogan harjoittelu tarkoittaa paljon laajempaa kokonaisuutta ja kaikkien kahdeksan haarakkeen harjoittelua. Joogan harjoittelu sisältää itsetutkiskelua eli omien asenteiden, ajatusten ja arjen tekemisten tutkaamista sekä ajastaan myös niiden muuttumista. Joogan opettelun on siis hyvä sisältää myös joogafilosofian eli ohjeiden tutkimista ja harjoittelua, ja tässä kannattaa ehkä olla opettaja (ainakin alussa).


Mutta asiaan eli luopumiseen. Luopuminen on eri asia kuin luovuttaminen. Luopuminen on tietoista ja aktiivista toimintaa, jonka perusenergiassa ollaan positiivisessa itse päättävässä energiassa. Luovuttamisessa on hieman erilainen, passiivinen energia, sillä luovuttamisessa on tavallaan "pakko", eikä se välttämättä ole aktiivinen oma valinta, jonka tekisi jollei olisi pakko. Hyvin lähellä toisiaan, mutta eri energioissa. Molempiin voi liittyä myös surun tuntua.


Olen usein nähnyt, kuinka ihmiset luovuttavat joogan harjoittelun suhteen. Olen usein kuullut, kuinka henkilö toteaa, ettei harjoitus oikein sovi juuri hänelle. Vaikka jokaisen harjoitus on omansa ja päätökset tekee jokainen itse, ohjaajana tavallaan harmittelen, etten ole osannut antaa riittävästi "valoa" siihen, mitä joogasta sanotaan. Ja olen kyllä muutaman kerran suositellut henkilöä laittamaan asanaharjoittelun "hyllylle", koska olen nähnyt, ettei henkilö pysty luopumaan edistymisen ajattelusta ja yrittää kaiken aikaa liikaa. Mitä joogasta sanotaan:


Juuri kun harjoitus on vaikeimmillaan (tulee kipuja, ei etene, menee taaksepäin, junnaa paikallaan), mieli eli ego turhaantuu. Tuolloin mieltä testataan ja ollaan juuri muutoksen kynnyksellä ja suurten opetusten (itsetutkiskelu) äärellä...


Kuuluisa joogaopettaja (en mainitse nimeä, koska mielestäni häneen liittyy jo omituista kultinomaista henkilöpalvontaa, mikä kohottaa ehkä egoa) sanoi: Harjoitus menee aina näin:


1. Ensin tulee väsymys: fyysinen väsymys, kun keho ei jaksa eikä pysty. Ehkä myös henkinen väsymys, kun ei pysty siten miten kuvitteli tai miten muut harjoittelevat...


2. Sitten tulevat kivut: fyysiset kivut, kun kireys ja heikkous näyttäytyy. Tämä on ainoa tie muutokseen... Myös mielen kivut tulevat, samasta syystä kuin kohdassa 1.


3. Vasta kohtien 1 ja 2 läpikäymisellä harjoitus "lähtee lentoon". Eli kireydet alkavat väistyä, voima alkaa tulla, harjoitus saattaa pompata eteenpäin - HUOM: myös mentaalisti.


Eikä joogapolun kuuluisi muuta kautta mennäkään. Sanotaan myös, että jos joogapolku olisi liian helppo, ego kasvaisi, ja se ei ole joogan tarjoitus.


Sirsasana - asentojen kuningas

Kohdat 1 ja 2 ovat niitä, joissa täytyy ymmärtää itseään, ja LUOPUA. Luopua yrittämästä liikaa, ymmärtää rajansa. LUOPUA kilpailemasta itsensä (tai ohjaajansa) kassa, sillä jokainen harjoitus on uniikki. LUOPUA harhaluuloistaan ja luopua peloistaan. Tuolloin pompahtaa jonnekin :)


Loppukaneetti nimellä: Kuuluisa joogaopettaja (yksi suosikkejani) T.Krishnamacharya sanoi: "Jos joogaan uskoo, se toimii. Jollei usko, mikään ei toimi".


Ajatuksilla ja omilla asenteilla on valtava voima, joten kannattaa olla tarkka mitä ja miten ajattelee!


--------------------------------------------------------------

Kirjoittaja on harjoitellut joogaa yli 20 vuotta, ja aloitti aikoinaan melko pian asentoharjoittelun lisäksi myös joogafilosofian lukemisen ja opiskelun. Painottaa, että joogan asentoharjoitus on hyödyllistä, mutta se on vasta yksi "jumppamainen" askel joogapolulla. Laajempi joogan harjoittelu sisältää paljon muutakin. Jostain on aloitettava.

0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki