Etsi
  • Maarit Makkonen

Guru Purnima - Opettajille

Maailmassa on monenlaisia merkkipäiviä. Tänään on yksi: Guru Purnima.  Päivää vietetään gurujen kunniaksi. Guru tarkoittaa mestaria, opettajaa. Sana pohjautuu kahteen sanskritin sanaan. Gu tarkoittaa pimeyttä ja tietämättömyyttä. Ru tarkoittaa sitä, joka poistaa tietämättömyyden verhoa ja tuo tietämyksen valoa. Hieno päivä! Mitä olisimme tai tietäisimme ilman heitä, jotka ovat opettaneet meitä. Ilman heitä, jotka vievät meitä pois tietämättömyyden tai väärän tiedon pimeydestä. Oletko ajatellut, että ensimmäiset gurumme ovat omat vanhempamme ja isovanhempamme.Guru Purnima. Kunnia meitä opettaneille ja edelleen opettaville. Mitä olisimme ilman heitä, jotka jakavat tietoaan ja rohkaisevat meitä oppimaan. Kiitos kaikille opettajille, että jaksavat opettaa, oli opetus sitten joogaa tai jotain aivan muuta.


Elän itse asenteella, että "joka päivä voi oppia jotain uutta". On myös hyvä antaa itsensä oppia uutta kaiken aikaa! Valmista ei tule koskaan, eikä koskaan ole liian myöhäistä oppia. Siksi myös joogaan joka päivä - paitsi tänään kuupäivänä.


Tänään on myös täydenkuun päivä ja on myös kuunpimennys. Astangaa pidempään joogaavalle sellainen aamu, jolloin ei joogata. Lyhyesti voi vaikka ajatella, että liittyy planeettojen vetovoimiin. Vetovoima on maassa, mutta myös muissa planeetoissa tai eivät kestäisi radoillaan.


Joogaharjoitus opettaa ei pelkästään kummallisia asentoja, vaan paljon omasta itsestä ja omista kummallisista tottumuksista sekä asenteista. Ensin ne "pimeyden verhot" täytyy tunnistaa, myöntää ja hyväksyä. Ehkä tuonnempana voi ne myös oppia pois ja kaikki tuntuu valoisammalta. Usein tähän tarvitsee gurun, opettajan, sillä asenteemme ja tottumuksemme istuvat meissä kiinteämmin kuin tajuammekaan.


Siksi tänään on hyvä päivä. Guru Purnima!

Kuvassa Manju Jois opettamassa astangaa. Kirjoittaja on kuvassa yläoikealla turkoosissa topissa "kumartuneena opettajan, gurun jalkoihin".


----------------------------------------------------------------

Kirjoittaja on joogi sekä fysioterapeutti, joka uskaltaa olla sitä mieltä, että nykypäivän hyvissä keksinnöissä piilee myös suuri riski. Sosiaalisen median helppous saa aikaan "opettajia", jotka ovat liikkeellä liian heppoisin osaamistaustoin tai vääristä syistä. Hyvää tarkoittavat älylaitteet saattavat muuttua rengistä isänniksi ja alkaa orjuuttaa arkea, eikä ihminen enää älyä kuunnella tai lukea itseään, koska "kaikki luetaan laitteesta". Kirjoittaja ei mittaa omaa aktiivisuuttaan laitteilla, mutta tutkii itseänsä päivittäin joogaten aamuisin.

0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki